N

Novice

Bodite ažurni

12. maj 2018

FOLKLORNO POPOTOVANJE PO SEVERNI PRIMORSKI

                              

 

 

V nedeljo, 18. marca 2018, smo folklorniki v Desklah nastopili na srečanju odraslih folklornih skupin ter ljudskih pevcev in godcev Severno Primorske.

 

Nastopilo je 5 folklornih skupin, in sicer: Beneška folklorna skupina Živanit, Folklorna skupina Vipava, Folklorna skupina na Placi iz Šempetra, Folklorna skupina Kal nad Kanalom, ter naša folklorna skupina - Ivan Laharnar - Planota. Nastopile so tudi pevsko-godčevska skupina Kanomeljske punce, ter 2 skupini ljudskih pevk Korenine.

 

 

                               

                                                                                 Foto: spletna stran občine Kanal ob Soči

 

 

Naša folklorna skupina se je predstavila s spletom Šranga. Ko pride ženin po nevesto na njen dom in so mu jo že izročili, mu vaški fantje s pregrado poti preprečijo, da bi jo odpeljal. V zameno za nevesto zahtevajo odkupnino in ženinu naložijo različna dela, pri katerih preverjajo njegovo znanje in spretnost. Še posebej pa se mora izkazati v plesu. Ko vse naloge uspešno opravi, lahko zapleše skupaj z nevesto in skupaj se odpravita na ohcet. Splet so sestavljali naslednji plesi: špic polka, muha, zibnšrit, rašpa, pouštertanc.

 

 

                               

                                                                           Foto: spletna stran občine Kanal ob Soči

 

Več o programu si lahko preberete na tej povezavi: https://www.mojaobcina.si/kanal-ob-soci/novice/kultura/pomladno-srecanje-folklornih-skupin-severne-primorske-prvic-v-desklah.html