P

Predstavitev

Vse o nas

Folklorno društvo Ivan Laharnar - Planota | Predstavitev

Pa naj se na kratko predstavimo. To zna biti težko, saj že več kot pol stoletja gulimo podplate, pojemo, vriskamo in plešemo po odrih Slovenije in tujine. Planotarji so bili in smo še danes veseli ljudje, ki se radi družimo in poveselimo ob koncu napornega tedna, zato ne čudi podatek, da je bilo družabno življenje v naših koncih od nekdaj živahno. Po trdem delu so se Planotarji srečevali v vaških gostilnah, v čitalniških društvih, ženske so poklepetale v nedeljo po maši, moški v Abstinenčnem društvu, veselo je bilo ponavadi že v »zagrabku«. Že zelo zgodaj so se začeli vaščani združevati v razna društva. Prvo, bralno društvo, so leta 1885 ustanovili fantje in možje, ki so želeli širiti omiko in znanje ter utrjevati narodno zavest med večinoma neukimi kmeti. Med njimi je kmalu po drugi svetovni vojni, natančneje leta 1957, v osnovni šoli na Šentviški Gori zaživel tudi folklorni krožek, ki pa so ga zaradi sramežljivih fantov sestavljale samo učenke. Dekleta so se naučila plese, ki so jih Planotarji plesali na vaških veselicah ali pa kar doma, ko je zapela harmonika. Verjetno pa ni potrebno pojasnjevati, da so bila dekleta vzrok za marsikatero podoknico, pa tudi fantovski pretep.

Že več kot pol stoletja gulimo podplate, pojemo, vriskamo in plešemo po odrih Slovenije in tujine.

Folklorno društvo Ivan Laharnar - Planota | starodavni ples

Pomembno je, da danes fantje niso več tako sramežljivi kot leta 1957 in tako plesalci in plesalke (v vseh teh letih nas je bilo čez 200) poskušamo skupaj ohraniti vse te lepe spomine, plese, navade iz zakladnice preteklosti. Mladi smo, zato nam svežih idej ne manjka in ko si fantje na glavo poveznemo klobuk, dekleta pa opasamo predpasnike, s takšnim veseljem zaplešemo zibnšrit, ta potrkano, rašpo, metltanc ali pa muho in ajns, da se krila dvignejo, naša grla pa zavriskajo.


Društvo je dobilo ime po domačinu s Šentviške Gore, organistu, skladatelju, umnemu kmetovalcu, trgovcu, gostilničarju in županu Ivanu Laharnarju. Več o njem si lahko preberete na tej povezavi.